Перший Всеукраїнський конкурс вокалістів імені Василя Сліпака стартує у Львові

Грудня 2017

• 20:00

• Середа

З 15 до 20 грудня Львів прийматиме І Всеукраїнський конкурс молодих вокалістів імені Василя Сліпака

Приклад оперного співака, який понад 20 років виступав на сценах Парижа, тепер надихатиме й українську молодь. Василь Сліпак пройшов феноменальний шлях від співака хору «Дударик» – до світової зірки, а потім – до воїна АТО. Ми поспілкувалися з засновниками конкурсу і директором Львівської філармонії Володимиром Сивохіпом, а також із виконавчим директором конкурсу Олегом Созанським.

– Розкажіть про ідею конкурсу, її старт і реалізацію

Володимир Сивохіп: Зараз минув рік від народження ідеї. Не говоритиму про неприроднє повернення Василя Сліпака до Львова. Ця трагедія стала історією. Про неї багато сказано, є фільм. Коли Василь Сліпак у такий спосіб повернувся до Львова, було зрозуміло, що його ім’я залишається з нами. Одним з перших заходів у грудні минулого року був концерт у філармонії з капелою «Дударик» та симфонічним оркестром. В середині грудня день народження Василя Сліпака, тому в переддень ми провели таку акцію. Тоді я вже активно спілкувався з братом Василя, Орестом Сліпаком, з департаментом культури ЛОДА. Говорили і про концерт, і про систему заходів на вшанування пам’яті.

Директор департаменту культури, національностей і релігій ЛОДА Мирослава Туркало: Ми вирішили розвивати цю лінію пам’яті і структурно організовувати заходи. Наприкінці червня ми провели перший маратон пам’яті «Тихі дні любові і музика миру». А в грудні виникла ідея започаткувати конкурс молодих вокалістів, оскільки Василь Сліпак був співаком. Щоб відкривати молодь і давати їм шанс себе показати. Відтоді минув рік. Зараз ідуть останні приготування.

Олег Созанський: Ініціатор ідеї, директор філармонії Володимир Сивохіп, залучив до втілення однодумців. Ідея потребує відповідних засобів, тому відбулася співпраця Львівської філармонії, Департаменту з питань культури, національностей та релігії Львівської облдержадміністрації, долучився голова адміністрації Олег Синютка. Ідея конкурсу народилася в стінах філармонії – і тут її реалізовуємо. Перший та другий тур – на камерній сцені, а третій тур в супроводі симфонічного оркестру пройде у концертному залі.

– Перший конкурс завжди задає планку. Які особливості цього конкурсу зададуть високу планку?

В.С.: Почали з того, що запросили цікаве й високопрофесійне журі: серед його членів – представники США, Італії, Польщі. Шукали прив’язку і до постаті Василя Сліпака. Скажімо, соліст Київської опери Сергій Магера разом навчався з Василем. Софія Соловій контактувала з Василем Сліпаком  у Львові під час постановки опери «Алкід». Ольга Пасічник співала на одній сцені з Василем в останні роки… На відкритті конкурсу презентуємо ораторію «Месія» Генделя, яку рідко виконують у Львові. Це надзвичайно світлий, прекрасний і потужний твір. Для молодих конкурсантів це додаткове натхнення. Під час гала-концерту виступлять фіналісти та члени журі, які ділитимуться своєю майстерністю. Особливість конкурсу – майже всі члени журі даватимуть майстер-класи або ж проведуть творчі зустрічі. Це будуть безкоштовні заходи.

О.С.: Ці майстер-класи відкриті і для учасників, і для студентів. Але активну участь братимуть саме учасники конкурсу. Плануємо вільне спілкування.

– Це конкурс для молодих виконавців. Які вікові межі?

О.С.: Віковий статус визначений положенням і ділиться на дві категорії. До першої належать студенти вишів І-ІІ рівня акредитації до 22 років включно. Друга категорія – це студенти вишів ІІІ-IV рівня акредитації віком до 30 років включно. Надійшла велика кількість заявок з різних регіонів країни. На сьогодні маємо максимально допустиму кількість учасників, яких можемо прослухати. Конкурс вимагає багато часу, тому триватиме майже тиждень.

– Чи був попередній відбір?

О.С.: Так, відповідно до надісланих записів. Положення конкурсу регламентує те, що у ньому не можуть брати участь всі охочі. Це змагання виключно для студентів спеціалізованих навчальних закладів і на конкретній спеціалізації – академічний спів. Тому відбір триває при кількості заявок, яка перебільшує кількість місць. Так і сталося. Але в різних категоріях маємо різну кількість учасників. Це природно,  як і те, що при вступі в Музичну Академію завжди вступає більше дівчат-сопрано й менше хлопців-тенорів. Так і на конкурсі. Найбільше учасників – у другій категорії, сопрано.

– Конкурс всеукраїнський – розкажіть про його географію.

О.С.: Приблизно одна третя учасників – львів’яни. Це було очікувано. Також до нас їдуть з Херсону, Одеси, Дніпра, Києва, Ужгорода, Тернополя.  Деякі педагоги їдуть з двома-трьома студентами, хтось з одним.

– Так багато учасників зі Львова! А чи дотичні до нашого міста члени журі?

О.С.: Одразу було задекларовано, що члени журі не мають права представляти на конкурсі своїх студентів. З досвіду організації і проведення конкурсів міжнародного рівня знаю, що має бути незаангажоване журі. Щодо такого рішення від студентів отримали хвилю приємних відгуків.

У буклеті до конкурсу вокалістів ми не вказуємо прізвище викладачів, розміщуємо лише інформацію про учасника – його навчальний заклад та концертмейстера. Щоб уникнути асоціацій з педагогом.

– Ви вже згадували, що в журі будуть представники з Італії, Польщі й США. Розкажіть про його повний склад детальніше.

О.С.: Запрошено співголовів журі Сергія Магеру та Ольгу Пасічник. Це визначні й самодостатні особистості, які мають шалену кількість нагород, перемог та здобутків. Ольга Пасічник багато років працює в Польщі. Головний диригент Львівської філармонії Тарас Криса диригуватиме у третьому турі – з цих причин ми запросили його до журі. Оцінюватимуть виконавчу якість Олег Махлай, керівник капели бандуристів з Детройта, львів’янка, яка багато років мешкає в Італії та співає на світових сценах – Софія Соловій та відомий співак Валерій Буймистер, професор Національної музичної академії України ім. П. Чайковського.

– Конкурси для молодих музикантів зазвичай цікаві тим, що це дає вихід на інший рівень і важливий набуток до творчої біографії. Що дає переможцям цей конкурс?

О.С.: Особливістю конкурсу є неподільна перша премія. Часом 70 % учасників отримують дипломи лауреатів. У нашому випадку в третій тур вийде чітко визначена кількість конкурсантів. Ми намагалися втілити максимально професійний акцент при виборі програм, при підготовці арій для третього туру, формуванні кількості нагород. Будуть грошові призи, гран-прі, а також подарунки від наших партнерів та меценатів. У нас великий список партнерів. Цього року ми отримали дві заявки з інших країн. Тож, можливо, в майбутньому конкурс стане міжнародним.

– А що співатимуть учасники?

О.С.: Програма трьох турів передбачає різні жанри. Оскільки конкурс всеукраїнський, звертаємо увагу на вияв ідентичності і водночас вміння навчатися на творах світової класики. Тому ми сформували відповідну програму. Є арії з опер, кантат та ораторій – від 16 до 18 ст., окремо – 18-19 ст., обов’язково – український солоспів, арія з опери українського композитора. Українські молоді співаки зможуть відкрити себе в форматі світової спадщини.

– Чи плануються концерти переможців?

О.С.: Так. Під час конкурсу ми анонсуємо концерт-відкриття – це ораторія Генделя «Месія». Після конкурсу 20 грудня буде нагородження і концерт лауреатів у супроводі Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії. Ми не бачимо цей конкурс як одноразову подію. Наші партнери вже висловили побажання, щоб відкривши талановитих вокалістів, ми й надалі співпрацювали. Мета конкурсу – виявити нові таланти. У світі класичної музики це дуже важливо, бо часто ці молоді таланти потрапляють в неформат. Чи це проблема суспільства, чи самих виконавців – це інша справа. Зараз такий час, коли класична музика починає захоплювати тільки тоді, коли є яскравий результат. Наш конкурс хоче знайти яскравих виконавців. Щоб підготувати три тури співу, потрібно дуже серйозно попрацювати. Щоб його витримати, треба зважати на свої сили й можливості. Попередньо прослухавши записи учасників, скажу, що конкурс буде серйозного рівня.

– Багато конкурсів для музикантів мають межу до 30 років. Чи є це свідченням того, що музиканти, які займаються з раннього дитинства, повинні реалізувати себе до цієї межі?

О.С.: Серед музикантів назагал справді є така проблематика. Відкрити себе як музиканта в класичній музиці, почавши займатися з дорослому віці, майже нереально. Проте у форматі співу і в зрілому віці відкривають фантастичного виконавця з неймовірним голосом, який 30 років не уявляв, що може вийти не сцену. Назагал , великий успіх мають ті, хто займається з раннього віку. Бо мало бути лише співаком – треба бути музикантом в широкому розумінні слова. Теорія музики, гармонія, які відкривають таємниці музичного світу – формують майбутнього професіонала. Самого голосу мало – потрібна гарна база, щоб донести до слухача найбільш якісний продукт. Саме такий ми хочемо відкривати на конкурсі.

– Чи присутній на конкурсі французький формат? Адже там Василь Сліпак пропрацював 20 років.

О.С.: Так, серед наших партнерів – Почесне консульство Французької республіки у Львові та Український дім у Франції, який мав багато спільних проектів з Василем Сліпаком. Французький світ під час конкурсу буде відчутним. І не лише він – маємо підтримку British Club Lviv, співпрацюємо з капелою бандуристів ім. Т.Г. Шевченка з Детройта (США).

– Особистість Василя Сліпака – чи є вона натхненням для молодих учасників?

В.С.: Якщо йдеться про його професійний приклад, то безперечно. Паризький соліст, який виріс зі звичайного співака капели «Дударик», через перші виступи на сцені Львівської філармонії…  Він виходив на сцену в цікавих амплуа – вже тоді було зрозуміло, що Василь Сліпак – це яскрава й неповторна особистість та індивідуальність. Стрімка кар’єра в Парижі і його постійна пам’ять про місто, про країну, яка дала тобі коріння. Цей приклад вартий того, щоб його відкрили – зараз ми тільки вивчаємо, ким насправді був Василь Сліпак. Молоде покоління повинне вчитися на такому прикладі. Всі, хто пройде через цей конкурс, напевне, винесуть з нього не лише професійні враження, а й людські, емоційні та світоглядні теж.

О.С.: Зараз багато людей намагаються зробити собі ім’я, шукаючи певну дотичність до Василя Сліпака. Ми навчалися на одному курсі, друзями не були, спільних проектів не мали. Тому коли я отримав пропозицію долучитися до цього конкурсу, то, без сумнівів, погодився. Адже не встиг зробити цього за життя Василя Сліпака. Ми даватимемо учасникам шанс поспілкуватися з членами журі, які маючи українське коріння, здобули статус за кордоном. Всі ми шукаємо себе в світі. І студенти училищ та консерваторій живуть планами про яскраві виступи в залах України й світу. У них величезні амбіції. Тому дати змогу поспілкуватися і обговорити це – також завдання конкурсу. Натхнення – це не лише постать Василя Сліпака. Це і Софія Соловій, яка пройшла свою дорогу, і Ольга Пасічник, і Тарас Криса – всі члени журі мають чим поділитися. Як відкрити себе в Україні і за її межами? Як поїхати і повернутися? Як поїхати і залишитися? Як народитися там і приїхати до України? Все це витатиме в атмосфері творчого пошуку під час конкурсу.

Львівська обласна філармонія

Lviv philharmonic society