11 травня відбудеться хорова академія, присвячена постаті Івана Майчика

04.05.2023
Опис

З нагоди 95-річниці від дня народження видатного диригента, фольклориста, композитора, педагога, головного диригента професійної капели “Трембіта” та заслуженого діяча мистецтв України Івана Майчика відбудеться концерт-присвята. На сцені виступлять студентські хори, якими свого часу він диригував та знані професійні колективи.

Іван Майчик — приклад музиканта, натхненного високою місією своєї професії. Його шлях до мистецтва пролягав крізь навчання грі на акордеоні у Тернополі. Подальшу музичну освіту він здобував у Львові як хоровий диригент, композицію ж опановував приватно у найкращих митців свого часу. Особливо Іван Майчик відзначався організаторським хистом: він став очільником хорів львівських шкіл № 24 та № 62, хор факультету іноземних мов Львівського Університету ім. Івана Франка, хорової капели Львівського Українського Поліграфічного інституту, хору палацу школярів. Цікаво, що за життя він випробував себе у якості редактора і звукорежисера музичної редакції Львівського обласного комітету з радіомовлення і телебачення.

Всюди, де камертон Івана Майчика задавав настрій, звучала добірна музика із рідко виконуваних перлин української та світової класики: шедеври Станіслава Людкевича, Євгена Козака, Анатолія Кос-Анатольського, хори з опер Моцарта, Сметани, Вагнера, Россіні. Він давав друге життя найкращим хоровим полотнам репресованих, забутих, але вкрай талановитим творцям — серед них Василь Барвінський, Михайло Вербицький, Олександр Кошиць, Остап Нижанківський, Анатоль Вахнянин.

При цьому — активна фольклорна діяльність (зокрема, зі збору унікальних лемківських музичних скарбів) та праця на педагогічній ниві. Продовжувач традицій корифеїв українського хору — Колесси, Леонтовича, Лисенка — Іван Майчик виховував свідомих та вишколених фахівців, що сьогодні сіють зерно його науки в різноманітних українських навчальних закладах та професійних колективах.

Його присвяту хору, його внесок у музичне життя Львова та світлу любов до музики запрошуємо вшанувати 11 травня під час хорової академії.

 

Квитки можна придбати тут

Поділитись


Популярне

22.01.2024 Концерти

VIII Різдвяний благодійний фестиваль коляди та духовної пісні відкрив ансамбль «Високий Замок»

У неділю, 21 січня у храмі Різдва Пресвятої Богородиці Академічний інструме...

05.11.2023 Анонси

Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львівської філармонії вирушив у гастрольне турне Нідер...

Традиційно наприкінці року Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львів...

07.11.2023 Концерти

До 45-річчя творчої діяльності Мар’яна Шуневича

За високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток та п...